Η καλή υγεία του στόματος απαιτεί κάτι περισσότερο από το καθημερινό βούρτσισμα. Υπάρχουν όμως δύο μυστικά που αν τα ακολουθήσετε πιστά, θα σας προσφέρουν ασφάλεια και ηρεμία.

1. Κατανοήστε τις πραγματικά προσωπικές σας ανάγκες για στοματική υγεία.

Ενημερωθείτε άμεσα από τον Οδοντίατρό σας για την πραγματική κατάσταση του στόματός σας. Ζητείστε του στο πρώτο κιόλας ραντεβού μία πανοραμική ακτινογραφία και έναν κλινικό έλεγχο του στόματος και των γνάθων σας. Στο δεύτερο ραντεβού ζητείστε του έναν καθαρισμό όλων των δοντιών και στο τέλος την συνολική εκτίμηση της εικόνας που κατέγραψε. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε δώσει την δυνατότητα στον Οδοντίατρό σας να χαρτογραφήσει όλη τη στοματική σας κοιλότητα, να ενημερώσει τον ιατρικό σας φάκελο και να μπορέσει έτσι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις πραγματικά προσωπικές σας ανάγκες για στοματική υγεία.

Σημαντικό ρόλο στην κατανόησή σας θα παίξει η επίδειξη των προβλημάτων σας με τις ακτινογραφίες αλλά και με άμεσες φωτογραφίες από ενδοστοματική κάμερα, εικόνες που μεγεθύνονται και σας βοηθούν να δείτε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τα σημεία βελτίωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ακόμα ότι διάφορα φάρμακα ή σοβαρές παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το σάκχαρο αλλά και ο καρκίνος, επηρεάζουν ή και μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του στόματός σας και να απαιτήσουν σημαντική αλλαγή στη φροντίδα του. Τέλος, να θυμάστε ότι πρέπει να ενημερώνετε τον Οδοντίατρό σας σε κάθε αλλαγή της γενικής σας υγείας για να μπορείτε να αντιμετωπίζετε μαζί τις νέες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν.

 2. Ακολουθείτε μια καθημερινή ρουτίνα για την στοματική σας υγεία.

Καθιερώστε μία καθημερινή ρουτίνα για την υγεία του στόματος σας και μετά θα είναι εύκολο να την ακολουθήσετε. Το βούρτσισμα των δοντιών πρωί και βράδυ, η χρήση στοματικού διαλύματος, η έγκαιρη αλλαγή οδοντόβουρτσας και η χρήση συσκευών με πίεση νερού, είναι η ρουτίνα που θα σας σώσει. Η εξάμηνη επιβεβαίωση της πορείας από τον Οδοντίατρό σας και ο απαραίτητος καθαρισμός των δοντιών, θα δυναμώνει την αυτοπεποίθησή σας.

Άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες όπως γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ασθενείς ή άτομα με ειδικές ανάγκες, μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες οδηγίες και ίσως θεραπείες για να διατηρούν το στόμα τους υγιές.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει την φροντίδα που απαιτείται για ένα υγιές στόμα και για την θεραπεία που κάθε φορά απαιτείται. Δεσμευτείτε ότι θα ακολουθείτε τα καθημερινά σας καθήκοντα για τη διατήρηση της στοματικής σας υγείας κάνοντας την ρουτίνα ευχάριστη συνήθεια. Και δεν θα το μετανιώσετε.