– Γίνεται να τοποθετηθούν με ασφάλεια οδοντικά εμφυτεύματα σε θέσεις που έχουν προκαθορισθεί από υπολογιστή;
– Γίνεται μετά από εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση σε μία γνάθο, να υπάρχει μόνον ελάχιστη αιμορραγία;
– Γίνεται μετά από τέτοια επέμβαση, ο ασθενής να αντιμετωπίσει μόνον ήπιο μετεγχειρητικό πόνο;

Η απάντηση και στα τρία ερωτήματα είναι ΝΑΙ! Αυτή την δυνατότητα μας την προσφέρει εδώ και χρόνια η 3D ανάλυση της αξονικής τομογραφίας η οποία σε συνδυασμό με την 3D εκτύπωση καθορίζει αυτό που ονομάζεται πλέον και διεθνώς, «3D Computer Guided Implantology».

Το 2006, ο κ. Σουρμελής ήταν ο πρώτος Έλληνας ιατρός που εφάρμοσε την ψηφιακή σχεδίαση για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε ασθενή μέσω υπολογιστή, χειρουργική τεχνική που συνεχίζει και σήμερα. Αυτό έγινε πραγματικότητα με την βοήθεια του 3D προγράμματος SIMPLANT (Computer Guided Implantology).

Εκείνο το χρονικό διάστημα, πριν από 14 χρόνια, αντιμετωπίστηκε στην Κλινική ένα σοβαρό περιστατικό ασθενή με πολλαπλές ελλείψεις δοντιών στην άνω γνάθο και ταυτόχρονα μειωμένο οστικό υπόβαθρο. Μετά την αξονική τομογραφία που έγινε, προχωρήσαμε στην 3D ανάλυση της γνάθου χρησιμοποιώντας το ψηφιακό πρόγραμμα SIMPLANT και με τη βοήθεια Μηχανολόγου ειδικά εκπαιδευμένου στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα ελήφθησαν αποτυπώματα ακριβείας των δύο γνάθων. Τα εκμαγεία τους αναρτήθηκαν σε αρθρωτήρα και εστάλησαν στο Leuven του Βελγίου, στην δημιουργό του προγράμματος SIMPLANT, την εταιρεία Materialise.

Στην πόλη Leuven είχε ξεκινήσει ήδη η κατασκευή ειδικών ναρθήκων καθοδήγησης των εμφυτευμάτων για λογαριασμό Οδοντιατρικών Κλινικών από όλα τα μέρη της Ευρώπης. Με την βοήθεια τριών ναρθήκων που εστάλησαν στην Κλινική μας για την ακριβή καθοδήγηση των φρεζών, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση έξι εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο. Οι νάρθηκες αυτοί καθοδήγησαν με απόλυτη ακρίβεια τα εμφυτεύματα στις θέσεις που είχαν ανευρεθεί από πριν στον υπολογιστή, μέσω του software SIMPLANT.

Η προετοιμασία, μελέτη και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου περιστατικού της Κλινικής, ανακοινώθηκε για 1η φορά πανελλαδικά στο 36ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο τον Νοέμβριο του 2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η παρουσίαση περιελάμβανε την βιντεοσκόπηση όλης της εξέλιξης και των ξεχωριστών σταδίων της πολυήμερης τότε προετοιμασίας!

Από τότε μέχρι σήμερα η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία «3D Computer Guided Implantology» αποτελεί την ιδανικότερη μέθοδο τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων στην άνω και κάτω γνάθο με ασφάλεια, ταχύτητα και προβλεπόμενο αποτέλεσμα.

Ο καθοριστικός ρόλος του ηλεκτρονικού υπολογιστή για τον προγραμματισμό τέτοιων εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων επιβεβαιώνεται σήμερα με την αξιοποίηση και των προσθετικών & οδοντοτεχνικών προγραμμάτων για την τελική αποκατάσταση όπως είναι η τεχνολογία CAD & CAM (Computer-Aided Design & Computer-Aided Manufacturing).Μέσω αυτής της τεχνολογίας δίνεται στον ασθενή η δυνατότητα να αντιληφθεί ο ίδιος όλα τα στάδια της μελέτης, του προγραμματισμού αλλά και το τελικό αποτέλεσμα της προσθετικής αποκατάστασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η μέθοδος εκτός από ασφαλής και ταχεία είναι και οικονομικότερη βραχυπρόθεσμα.

Σήμερα, 14 χρόνια μετά το πρώτο πανελλαδικά περιστατικό, η ψηφιακή καθοδήγηση για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων βρίσκεται στην καθημερινή πράξη στα εξειδικευμένα Οδοντιατρεία και προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά και στον ιατρό και στον ασθενή.

Σήμερα μπορούμε πλέον να λέμε χωρίς υπερβολή, ότι η τοποθέτηση Οδοντικών Εμφυτευμάτων «με κλειστά μάτια» είναι μία πραγματικότητα.

Έχετε απορίες σχετικά με όσα έχετε διαβάσει; Θα χαρούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας! Το προσωπικό της Κλινικής Smile Ahead είναι πλήρως καταρτισμένο και εκπαιδευμένο ώστε να είναι σε θέση να λύσει τις απορίες σας. Μη διστάσετε να μας καλέσετε στο 210 600 80 20 ή να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας μέσω e-mail: info@smileahead.gr.