ΑΝΥΨΩΣΗ ΙΓΜΟΡΕΙΟΥ (SINUS LIFTING)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΓΜΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙ;

Το ιγμόρειο είναι μία αεροφόρος κοιλότητα πάνω από την άνω γνάθο και δίπλα από την μύτη. Είναι ένας χώρος που φιλτράρει τον αέρα και βοηθάει την αναπνοή μας, οδηγώντας τον αέρα πιο καθαρό και ζεστό στους πνεύμονες.

Η ανύψωση του κάτω τμήματος της μεμβράνης που επενδύει όλο το ιγμόρειο είναι μία χειρουργική διαδικασία, η οποία προτείνεται όταν δεν υπάρχει επαρκές οστό στην άνω γνάθο για να γίνει η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Με την ανύψωση του ιγμορείου δημιουργούμε χώρο για να τοποθετήσουμε υλικό οστικού μοσχεύματος και έτσι να αυξήσουμε το οστό στην συγκεκριμένη περιοχή, για να είναι εφικτή η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αργότερα.

ΑΝΥΨΩΣΗ ΙΓΜΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Η ανύψωση ιγμορείου είναι η ιδανική λύση για περιπτώσεις όπου θέλουμε να αυξήσουμε την ποσότητα του οστού στην οπίσθια άνω γνάθο. Τα οδοντικά εμφυτεύματα που θα τοποθετηθούν αργότερα δεν πρέπει να θίξουν ούτε την μεμβράνη ούτε τον ζωτικό χώρο του ιγμορείου. Με την ανύψωση της μεμβράνης και την τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων καταφέρνουμε να κερδίσουμε σε πλάτος και σε ύψος οστό και να εξασφαλίσουμε την επιτυχή τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων αργότερα.

Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή οστική ανάπλαση στο ιγμόρειο έχει η ποιότητα και το είδος των οστικών μοσχευμάτων που θα τοποθετηθούν καθώς και η χειρουργική προσπέλαση που θα γίνει. Πρόκειται για μία λεπτή επέμβαση που απαιτεί πείρα και γνώση από τον χειρουργό.

Συχνές
Ερωτήσεις

Σημαντικές απαντήσεις
σε θέματα που σας απασχολούν

Η ανύψωση ιγμορείου είναι μία χειρουργική διαδικασία, η οποία προτείνεται όταν δεν υπάρχει επαρκές οστό στην άνω γνάθο για να γίνει η τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών. Με την ανύψωση του ιγμορείου, ανυψώνουμε τη μεμβράνη που διαχωρίζει το ιγμόρειο από την άνω γνάθο, έναν χώρο που βοηθάει στην αναπνοή, και τοποθετούμε υλικό οστικού μοσχεύματος για να αυξήσουμε το οστό καθ’ όλη σχεδόν την έκταση της γνάθου για να είναι εφικτή η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.

Η αποκατάσταση της έλλειψης του οστού και η ασφαλής τοποθέτηση εμφυτευμάτων διαρκεί πάνω από 7 μήνες και επιβεβαιώνεται μετά την λήψη νέας αξονικής τομογραφίας. Η αναλυτική μελέτη της αξονικής θα καθορίσει τις ακριβείς τελικές διαστάσεις που πρέπει να έχουν τα εμφυτεύματα που θα τοποθετηθούν.

Η ανύψωση ιγμορείου συστήνεται σε περιπτώσεις έλλειψης του οστού στις οπίσθιες περιοχές της άνω γνάθου λόγω απορρόφησης μετά από χρόνια έλλειψη των αντίστοιχων προγομφίων και γομφίων δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα που θέλουμε να τοποθετήσουμε στην περιοχή, δεν πρέπει να θίγουν ούτε την μεμβράνη ούτε τον ζωτικό χώρο του ιγμορείου. Με την ανύψωση της μεμβράνης και την τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων και μεμβρανών, καταφέρνουμε να κερδίσουμε σε ύψος και πλάτος ζωτικό χώρο και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουμε την επιτυχή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αργότερα.

Η ανύψωση ιγμορείου είναι ιδιαίτερη, λεπτή, αλλά απόλυτα ασφαλής χειρουργική επέμβαση η οποία πραγματοποιείται από Στοματικό και Γναθοπροσωπικό χειρουργό. Στην Κλινική Smile Ahead η επέμβαση πραγματοποιείται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Κλινικής. Ο στόχος μας είναι να ελαχιστοποιούμε το άγχος και την όποια αίσθηση πόνου του ασθενή. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μετά από κατάλληλη προεγχειρητική φαρμακευτική προετοιμασία.

Σε σπάνιες περιπτώσεις και εάν επιθυμεί ο ασθενής, η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ. H νοσηλεία στο Θεραπευτήριο μετά την επέμβαση δεν είναι απαραίτητη.

Μετά από μία επέμβαση ανύψωσης ιγμορείου, είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών που δίνονται από τον ιατρό, ενώ πρέπει να δοθεί χρόνος για ανάπαυση η οποία βοηθά στην σωστή επούλωση. Ταυτόχρονα με την φαρμακευτική αγωγή συστήνεται αποχή από το βούρτσισμα των δοντιών για μία ημέρα και στη συνέχεια ειδικό βούρτσισμα όπως και συγκεκριμένη διατροφή για μία εβδομάδα. Η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης συστήνεται για δύο εβδομάδες ενώ για έναν μήνα δεν πρέπει να γίνεται φύσημα ή ρούφηγμα της μύτης. Το κάπνισμα απαγορεύεται για όλο το διάστημα της αποθεραπείας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομαλή μετεγχειρητική πορεία η λήψη της σωστής φαρμακευτικής αγωγής όπως αυτή συστήνεται από τον ιατρό. Αυτή είναι σταδιακή, ξεκινάει από την πρώτη ημέρα και μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες. Κάθε περίπτωση είναι φυσικά διαφορετική, αλλά ο ιατρός και οι συνεργάτες του στην Κλινική Smile Ahead είναι πάντα διαθέσιμοι για επίλυση όλων των αποριών σας.

Η επέμβαση ανύψωσης ιγμορείου πραγματοποιείται με χορήγηση τοπικής αναισθησίας. Θεωρείται ασφαλής, προβλέψιμη και μικρού εύρους γναθοχειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Κλινικής μας.

Σε περίπτωση που το θελήσει ο ίδιος ο ασθενής, η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ. Σε αυτή τη περίπτωση δεν χρειάζεται η νοσηλεία στο Θεραπευτήριο.

 Η ενημέρωση που προσφέρουμε εδώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση και θεραπεία αλλά εξυπηρετεί μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε προβληματισμό ή ερώτηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τους ιατρούς μας.