ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ
Οι φρονιμίτες τα παλιά χρόνια ανέτειλαν φυσιολογικά σαν κανονικά δόντια μέσα στις γνάθους. Με την πάροδο των χρόνων όμως παρέμειναν έγκλειστοι μέσα στις γνάθους ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης εξέλιξης. Αυτό έγινε διότι στην διάρκεια των χρόνων το κάτω μέρος του προσώπου (οι δύο γνάθοι) υπαναπτύχθηκε σε σχέση με το πάνω (εγκέφαλος) και έτσι άρχισαν να εγκλωβίζονται οι τρίτοι γομφίοι (φρονιμίτες). Έτσι άρχισε να αλλάζει η εμφάνιση του ανθρώπινου κρανίου.
Σήμερα το ερώτημα είναι αν πρέπει να αφαιρούνται. Η απάντηση είναι ότι αυτό εξαρτάται από την θέση τους και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν. Με την κλινική εξέταση ο ιατρός κρίνει αν οι φρονιμίτες πρέπει να αφαιρεθούν ή θα παρακολουθούνται τακτικά. Όταν κάποιοι φρονιμίτες δεν έχουν ανατείλει κανονικά και βρίσκονται έγκλειστοι μέσα στην γνάθο, προτείνεται η άμεση εξαγωγή τους για να μην δημιουργηθεί ορθοδοντικό πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο αποσυμφορίζονται οι πιέσεις ιδίως στα γειτονικά δόντια, βελτιώνεται η σύγκλιση των δοντιών και διευκολύνεται ο καθαρισμός και το βούρτσισμα ειδικά των οπισθίων δοντιών.
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ
Η αφαίρεση των έγκλειστων φρονιμιτών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Χειρουργό – Οδοντίατρο καθώς απαιτείται εμπειρία στην χειρουργική αφαίρεσή τους. Η χειρουργική εμπειρία απιτείται διότι στην άνω γνάθο οι φρονιμίτες είναι κοντά στο ιγμόρειο άντρο ενώ στην κάτω γνάθο βρίσκονται κοντά στην γωνία της γνάθου και στο κάτω φατνιακό νεύρο.
Συχνές
Ερωτήσεις
Σημαντικές απαντήσεις
σε θέματα που σας απασχολούν
Η ενημέρωση που προσφέρουμε εδώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση και θεραπεία αλλά εξυπηρετεί μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε προβληματισμό ή ερώτηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τους ιατρούς μας.