ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ

Οι φρονιμίτες (τρίτοι γομφίοι) στα αρχέγονα χρόνια ανέτελαν φυσιολογικά σαν κανονικά δόντια μέσα στις γνάθους. Με την πάροδο όμως των χρόνων παρέμεναν έγκλειστοι μέσα στις γνάθους διότι το κάτω μέρος του προσώπου (οι δύο γνάθοι) υπαναπτύχθηκε σε σχέση με το πάνω (εγκέφαλος) και έτσι άρχισαν τα δόντια αυτά να εγκλωβίζονται. Έκεί άρχισε ουσιαστικά να αλλάζει και η εμφάνιση του ανθρώπινου κρανίου.

Στο ερώτημα αν πρέπει να αφαιρούνται ή όχι, η απάντηση είναι πιθανότατα ναι αν και αυτό εξαρτάται από την θέση τους και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν. Το πιό σύνηθες είναι να χρειάζονται αφαίρεση για την ευρύτερη αρμονία του στόματος και διότι όταν βρίσκονται έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι μέσα στην γνάθο μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή ή ορθοδοντικό πρόβλημα.

Με τις εξαγωγές των φρονιμιτών αποσυμφορίζονται οι πιέσεις ιδίως στα γειτονικά δόντια, βελτιώνεται η σύγκλιση των δοντιών και διευκολύνεται ο καθαρισμός και το βούρτσισμα ιδίως των οπισθίων δοντιών.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ

Η αφαίρεση των έγκλειστων φρονιμιτών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό καθώς απαιτείται εμπειρία στην χειρουργική αφαίρεσή τους. Η  εμπειρία απιτείται διότι στην άνω γνάθο οι φρονιμίτες είναι πολύ κοντά στο ιγμόρειο άντρο και στην κάτω γνάθο βρίσκονται κοντά στο κυριώτερο αισθητικό νεύρο της περιοχής, στο κάτω φατνιακό νεύρο.

Συχνές
Ερωτήσεις

Σημαντικές απαντήσεις
σε θέματα που σας απασχολούν

Έγκλειστος θεωρείται ένας φρονιμίτης όταν δεν έχει εμφανιστεί στο στόμα μετά την ηλικία των 16 ετών ενώ αντίστοιχα ημιέγκλειστος όταν έχει εμφανιστεί μόνο ένα μέρος αυτού. Τα προβλήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν είναι η φλεγμονή στην περιοχή, ο συνωστισμός και η πίεση στα μπροστινά δόντια και η διαταραχή της σωστής σύγκλισης των δοντιών που οδηγεί σε ορθοδοντικά προβλήματα. Η χειρουργική αφαίρεση των φρονιμιτών μπορεί να προταθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η επέμβαση διαρκεί από 30 λεπτά μέχρι και 1 ώρα και πραγματοποιείται στο Ιατρείο μας σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και όταν απαιτείται γενική αναισθησία το περιστατικό αντιμετωπίζεται στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ.

Η αφαίρεση φρονιμιτών είναι μία ανώδυνη διαδικασία εφόσον εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό.  Γίνεται με τοπική αναισθησία μετά από κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και πέρα από το αίσθημα πίεσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν δημιουργεί κανένα άλλο δυσάρεστο αίσθημα στον ασθενή.

Στη μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει εξωτερικό πρήξιμο και να έχει μία ελαφριά αδυναμία η οποία κορυφώνεται εντός 48 ωρών, ενώ σε συνολικό διάστημα μίας εβδομάδας τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει. Η μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή και η τήρηση των έγγραφων οδηγιών που δίδονται στον ασθενή, συμβάλλουν στην ομαλή αποκατάσταση.

Μετά από μία τέτοια επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του και την επομένη ημέρα, προσέχοντας πάντα να τηρεί τις μετεγχειρητικές οδηγίες που του έχουν δοθεί.  Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής μπορεί να εποικοινωνήσει με τον Ιατρό οποιαδήποτε στιγμή ασθανθεί κάποιο πρόβλημα ή αν έχει κάποια απορία.

 Η ενημέρωση που προσφέρουμε εδώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση και θεραπεία αλλά εξυπηρετεί μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε προβληματισμό ή ερώτηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τους ιατρούς μας.