ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ

Οι φρονιμίτες τα παλιά χρόνια ανέτειλαν φυσιολογικά σαν κανονικά δόντια μέσα στις γνάθους. Με την πάροδο των χρόνων όμως παρέμειναν έγκλειστοι μέσα στις γνάθους ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης εξέλιξης. Αυτό έγινε διότι στην διάρκεια των χρόνων το κάτω μέρος του προσώπου (οι δύο γνάθοι) υπαναπτύχθηκε σε σχέση με το πάνω (εγκέφαλος) και έτσι άρχισαν να εγκλωβίζονται οι τρίτοι γομφίοι (φρονιμίτες). Έτσι άρχισε να αλλάζει η εμφάνιση του ανθρώπινου κρανίου.

Σήμερα το ερώτημα είναι αν πρέπει να αφαιρούνται. Η απάντηση είναι ότι αυτό εξαρτάται από την θέση τους και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν. Με την κλινική εξέταση ο ιατρός κρίνει αν οι φρονιμίτες πρέπει να αφαιρεθούν ή θα παρακολουθούνται τακτικά. Όταν κάποιοι φρονιμίτες δεν έχουν ανατείλει κανονικά και βρίσκονται έγκλειστοι μέσα στην γνάθο, προτείνεται η άμεση εξαγωγή τους για να μην δημιουργηθεί ορθοδοντικό πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο αποσυμφορίζονται οι πιέσεις ιδίως στα γειτονικά δόντια, βελτιώνεται η σύγκλιση των δοντιών και διευκολύνεται ο καθαρισμός και το βούρτσισμα ειδικά των οπισθίων δοντιών.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ

Η αφαίρεση των έγκλειστων φρονιμιτών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Χειρουργό – Οδοντίατρο καθώς απαιτείται εμπειρία στην χειρουργική αφαίρεσή τους. Η χειρουργική εμπειρία απιτείται διότι στην άνω γνάθο οι φρονιμίτες είναι κοντά στο ιγμόρειο άντρο ενώ στην κάτω γνάθο βρίσκονται κοντά στην γωνία της γνάθου και στο κάτω φατνιακό νεύρο.

Συχνές
Ερωτήσεις

Σημαντικές απαντήσεις
σε θέματα που σας απασχολούν

Έγκλειστος θεωρείται ένας φρονιμίτης όταν δεν έχει εμφανιστεί στο στόμα μετά την ηλικία των 16 ετών ενώ αντίστοιχα ημιέγκλειστος όταν έχει εμφανιστεί μόνο ένα μέρος αυτού. Τα προβλήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν είναι η φλεγμονή στην περιοχή, ο συνωστισμός και η πίεση στα μπροστινά δόντια και η διαταραχή της σωστής σύγκλισης των δοντιών που οδηγεί σε ορθοδοντικά προβλήματα. Η χειρουργική αφαίρεση των φρονιμιτών μπορεί να προταθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η επέμβαση διαρκεί από 30 λεπτά μέχρι και 1 ώρα και πραγματοποιείται στο Ιατρείο μας σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με συνθήκες ασηψίας. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία και το περιστατικό αντιμετωπίζεται στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ, με το οποίο ο κ. Σουρμελής συνεργάζεται από το 2004.

Η αφαίρεση φρονιμιτών είναι μία ανώδυνη διαδικασία εφόσον εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό.  Γίνεται με τοπική αναισθησία μετά από κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και πέρα από το αίσθημα πίεσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν δημιουργεί κανένα άλλο δυσάρεστο αίσθημα στον ασθενή.

Στη μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει εξωτερικό πρήξιμο και να έχει μία ελαφριά αδυναμία η οποία κορυφώνεται εντός 48 ωρών, ενώ σε συνολικό διάστημα μίας εβδομάδας τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει. Η μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή και η τήρηση των έγγραφων οδηγιών που δίδονται στον ασθενή, συμβάλλουν στην ομαλή αποκατάσταση.

Ύστερα από μία τέτοια επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του την επομένη ή την μεθεπομένη ημέρα, προσέχοντας πάντα να τηρεί τις μετεγχειρητικές οδηγίες που του έχουν δοθεί.  Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής μπορεί να εποικοινωνήσει με τον Ιατρό οποιαδήποτε στιγμή ασθανθεί κάποιο πρόβλημα ή αν έχει κάποια απορία.

 Η ενημέρωση που προσφέρουμε εδώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση και θεραπεία αλλά εξυπηρετεί μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε προβληματισμό ή ερώτηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τους ιατρούς μας.