ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ

Οι φρονιμίτες τα πολύ παλιά χρόνια ανέτειλαν φυσιολογικά σαν κανονικά δόντια μέσα στις γνάθους. Οι έγκλειστοι φρονιμίτες εμφανίστηκαν στην πορεία των χρόνων ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης εξέλιξης. Πως έγινε αυτό;

Με την πάροδο των χρόνων το κάτω μέρος του προσώπου (οι δύο γνάθοι) υπαναπτύχθηκε σε σχέση με το πάνω (ο εγκέφαλος) και έτσι άρχισαν να παραμένουν εγκλωβισμένοι οι τρίτοι γομφίοι (φρονιμίτες). Έτσι άλλαξε και η όλη εμφάνιση του ανθρώπινου κρανίου.

Σήμερα το ερώτημα παραμένει. Πρέπει να αφαιρούνται; Εξαρτάται από την θέση τους και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργούν. Εάν μετά από κλινική εξέταση ο ιατρός κρίνει, πως οι φρονιμίτες δεν είναι προβληματικοί, τότε προκρίνεται η τακτική παρακολούθησή τους. Στις περιπτώσεις όμως φρονιμιτών που δε έχουν ανατείλει κανονικά στις γνάθους και βρίσκονται έγκλειστοι μέσα στην γνάθο, προτείνεται η άμεση εξαγωγή τους. Με αυτόν τον τρόπο αποσυμφορίζονται οι πιέσεις ιδίως στα διπλανά δόντια, βελτιώνεται η σύγκλειση των δοντιών και ευνοείται ο καθαρισμός και το βούρτσισμα των οπισθίων δοντιών.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ – Ο ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Η αφαίρεση των έγκλειστων φρονιμιτών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Οδοντίατρο, καθώς απαιτείται εμπειρία στην χειρουργική της ευαίσθητης αυτής περιοχής. Σε αυτή την περίπτωση η επέμβαση γίνεται με ταχύτητα και ανώδυνα και έτσι ελαχιστοποιείται η μετεγχειρητική επιβάρυνση και ο πόνος του ασθενή.

Συχνές
Ερωτήσεις

Σημαντικές απαντήσεις
σε θέματα που σας απασχολούν

Έγκλειστος θεωρείται ένας φρονιμίτης όταν δεν έχει εμφανιστεί στο στόμα μετά την ηλικία των 16 ετών, ενώ αντίστοιχα ημιέγκλειστος θεωρείται όταν έχει εμφανιστεί μέσα στο στόμα μόνο ένα μέρος αυτού.

Τα προβλήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσει ένας έγκλειστος ή ημιέγκλειστος φρονιμίτης είναι πολλά, μεταξύ των οποίων η δημιουργία φλεγμονής στην περιοχή λόγω δυσκολίας καθαρισμού, ο συνωστισμός στα μπροστινά δόντια από την πίεση, η διαταραχή της σωστής σύγκλεισης των δοντιών όπως συχνά και από υποτροπή της Ορθοδοντικής θεραπείας.

Εάν ο Οδοντίατρος κρίνει μετά από κλινική εξέταση και ακτινογραφία, ότι ένας ή περισσότεροι από τους φρονιμίτες του ασθενή είναι προβληματικοί, τότε προτείνει την αφαίρεσή τους. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και εξαρτάται από την ύπαρξη και άλλων προβλημάτων όπως και από την συνολική εύρυθμη λειτουργία όλου του στόματος.

Η αφαίρεση των έγκλειστων φρονιμιτών πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο Οδοντίατρο όπως ο Γναθοχειρουργός, καθώς απαιτείται εμπειρία στην χειρουργική των γνάθων. Σε αυτή την περίπτωση, η επέμβαση γίνεται με ταχύτητα και ανώδυνα με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η μετεγχειρητική επιβάρυνση και ο πόνος του ασθενή.

Η χειρουργική αφαίρεση έγκλειστων ή ημιέγκλειστων φρονιμιτών διαρκεί συνήθως 30 λεπτά και στην Κλινική Smile Ahead γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με συνθήκες αποστείρωσης. Η επέμβαση αφαίρεσης φρονιμιτών πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία οπότε και το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ, με το οποίο ο κ. Σουρμελής συνεργάζεται από το 2004.

Η επέμβαση αφαίρεσης έγκλειστων φρονιμιτών είναι μία ανώδυνη διαδικασία, εφόσον εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και πέρα από το αίσθημα πίεσης δεν δημιουργεί κανένα άλλο δυσάρεστο αίσθημα στον ασθενή.

Στη μετεγχειρητική περίοδο, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει εξωτερικό πρήξιμο και να έχει μία ελαφριά αδυναμία η οποία κορυφώνεται εντός 48 ωρών, ενώ σε συνολικό διάστημα μίας εβδομάδας τα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί. Η σωστή μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή και η τήρηση των οδηγιών από τον ασθενή, που του δίνονται από τον ιατρό, ελαχιστοποιούν την όποια ταλαιπωρία.

Ύστερα από την επέμβαση αφαίρεσης έγκλειστων φρονιμιτών, η τυχόν δυσφορία υποχωρεί μετά από μία-δύο ημέρες. Μετά από το διάστημα αυτό, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην κανονική του καθημερινότητα, προσέχοντας όμως να τηρεί τις μετεγχειρητικές οδηγίες τις οποίες του έχει δώσει ο ιατρός σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική αγωγή, την τροφή και την καθαριότητα της περιοχής.

Φυσικά, εφόσον αισθάνεται καλά, μπορεί να επιστρέψει στην δουλειά του και την επόμενη ημέρα της επέμβασής του.

 Η ενημέρωση που προσφέρουμε εδώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση και θεραπεία αλλά εξυπηρετεί μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε προβληματισμό ή ερώτηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τους ιατρούς μας.