ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ

Οι φρονιμίτες τα παλιά χρόνια ανέτειλαν φυσιολογικά σαν κανονικά δόντια μέσα στις γνάθους. Με την πάροδο των χρόνων όμωσ παρέμειναν έγκλειστοι μέσα στις γνάθους ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης εξέλιξης. Αυτό έγινε διότι στην διάρκεια των χρόνων το κάτω μέρος του προσώπου (οι δύο γνάθοι) υπαναπτύχθηκε σε σχέση με το πάνω (ο εγκέφαλος) και έτσι άρχισαν να παραμένουν εγκλωβισμένοι οι τρίτοι γομφίοι (φρονιμίτες). Έτσι άλλαξε και η όλη εμφάνιση του ανθρώπινου κρανίου.

Σήμερα το ερώτημα παραμένει αν πρέπει να αφαιρούνται. Η απάντηση είναι ότι αυτό εξαρτάται από την θέση τους και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργούν. Εάν μετά από κλινική εξέταση ο ιατρός κρίνει πως οι φρονιμίτες δεν είναι προβληματικοί, τότε προκρίνεται η τακτική παρακολούθησή τους. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις φρονιμιτών που δεν έχουν ανατείλει κανονικά στις γνάθους και βρίσκονται έγκλειστοι μέσα στην γνάθο, προτείνεται η άμεση εξαγωγή τους εαν δημιουργούν ορθοδοντικό πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο αποσυμφορίζονται οι πιέσεις ιδίως στα διπλανά δόντια, βελτιώνεται η σύγκλιση των δοντιών και ευνοείται ο καθαρισμός και το βούρτσισμα ειδικά των οπισθίων δοντιών.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ – Ο ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Η αφαίρεση των έγκλειστων φρονιμιτών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Οδοντίατρο καθώς απαιτείται εμπειρία στην χειρουργική αφαίρεσή τους. Και αυτό διότι στην άνω γνάθο οι φρονιμήτες είναι κοντά στο ιγμόρειο άντρο ενώ στην κάτω γνάθο κοντά στην γωνία της γνάθου και στο κάτω φατνιακό νεύρο.

Η επέμβαση από έμπειρους Οδοντιάτρους γίνεται πιό γρήγορα και πιό ελεγμένα. Έτσι ελαχιστοποιείται η μετεγχειρητική επιβάρυνση της περιοχής και ελέγχεται καλύτερα ο μετεγχειρητικός πόνος του ασθενή.

Συχνές
Ερωτήσεις

Σημαντικές απαντήσεις
σε θέματα που σας απασχολούν

Έγκλειστος θεωρείται ένας φρονιμίτης όταν δεν έχει εμφανιστεί στο στόμα μετά την ηλικία των 16 ετών. Αντίστοιχα ημιέγκλειστος θεωρείται όταν έχει εμφανιστεί μέσα στο στόμα μόνο ένα μέρος αυτού. Τα προβλήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν είναι η δημιουργία φλεγμονής στην περιοχή λόγω της δυσκολίας βουρτσίσματος, ο συνωστισμός στα μπροστινά δόντια από την πίεση των εγκλείστων, η διαταραχή της σωστής σύγκλισης των δοντιών όπως συχνά και η υποτροπή της πιθανής Ορθοδοντικής θεραπείας αν έχει προηγηθεί.

Εάν ο Οδοντίατρος κρίνει μετά από κλινική εξέταση και ακτινογραφία, ότι ένας ή περισσότεροι από τους φρονιμίτες του ασθενή είναι προβληματικοί, τότε προτείνει την αφαίρεσή τους. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και εξαρτάται από την ύπαρξη και άλλων προβλημάτων όπως και από την συνολική εύρυθμη λειτουργία όλου του στόματος.

Η χειρουργική αφαίρεση έγκλειστων ή ημιέγκλειστων φρονιμιτών διαρκεί συνήθως από 30 λεπτά μέχρι και 1 ώρα και πραγματοποιείται στο Ιατρείο μας σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με συνθήκες ασηψίας. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία οπότε το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ, με το οποίο ο κ. Σουρμελής συνεργάζεται από το 2004.

Η επέμβαση αφαίρεσης έγκλειστων φρονιμιτών είναι μία ανώδυνη διαδικασία, εφόσον εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό. Αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία μετά από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και πέρα από το αίσθημα πίεσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δεν δημιουργεί κανένα άλλο δυσάρεστο αίσθημα στον ασθενή.

Στη μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει εξωτερικό πρήξιμο και να έχει μία ελαφριά αδυναμία η οποία κορυφώνεται εντός 48 ωρών, ενώ σε συνολικό διάστημα μίας εβδομάδας τα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί.

Η σωστή μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή και η τήρηση των οδηγιών από τον ασθενή που του δίνονται στο τέλος της επέμβασης από την γραμματεία, ελαχιστοποιούν την όποια ταλαιπωρία.

Ύστερα από μία επέμβαση αφαίρεσης έγκλειστων φρονιμιτών, η μετεγχειρητική αδυναμία υποχωρεί μετά από 2 με 3 ημέρες. Μετά από το διάστημα αυτό ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην κανονική του καθημερινότητα, προσέχοντας όμως να τηρεί τις μετεγχειρητικές οδηγίες τις οποίες του έχει δώσει ο ιατρός σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική αγωγή, την τροφή και την καθαριότητα της περιοχής.

Εαν ο ασθενής αισθάνεται καλά μπορεί να επιστρέψει στην δουλειά του ακόμη και την επόμενη ημέρα της επέμβασής του. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να εποικοινωνεί με τον ιατρό οποιαδήποτε στιγμή ασθανθεί κάποιο πρόβλημα ή έχει κάποια απορία.

 Η ενημέρωση που προσφέρουμε εδώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση και θεραπεία αλλά εξυπηρετεί μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε προβληματισμό ή ερώτηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τους ιατρούς μας.