ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ;

Η κροταφογναθική άρθρωση ή διάρθρωση είναι υπεύθυνη για την κίνηση και την λειτουργία της κάτω γνάθου. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το αυτί και στο σημείο όπου η κάτω γνάθος ενώνεται με το κρανίο. Η δυσλειτουργία της άρθρωσης αυτής, γνωστή και ως Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης (ΣΚΔ) μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα και επώδυνα συμπτώματα στον ασθενή, όπως χρόνιο πόνο στους μασητήριους μύες κατά τις κινήσεις της γνάθου, πόνο και βουητό στο αυτί όπως και πόνο στο κεφάλι, τον αυχένα ακόμα και στην πλάτη.

Το σύνδρομο ξεκινά με σφίξιμο των μασητήριων μυών κυρίως στην διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Αυτό οδηγεί σε τρίξιμο των δοντιών που μπορεί να προκαλέσει σπασίματα της αδαμαντίνης, πόνο σε ένα ή περισσότερα δόντια και πιθανώς και αποστήματα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία λειτουργική διαταραχή ολόκληρου του στοματογναθικού συστήματος.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το ΣΚΔ αντιμετωπίζεται κυρίως με την κατασκευή του ειδικού νάρθηκα που ονομάζεται νάρθηκας νυχτερινού βρυγμού αλλά  και συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή. Σπανίως συστήνεται συμπληρωματικά ειδική φυσικοθεραπεία ενώ εξαιρετικά σπάνια θα συστηθεί η  χειρουργική επέμβαση.

Σε όλες τις περιπτώσεις το είδος της θεραπείας επιλέγεται μετά από λεπτομερή ακτινογραφική και κλινική εξέταση. Αυτή περιλαμβάνει  στο τέλος και την ψηφιακή ανάλυση της σύγκλισης των δοντιών του ασθενή με την ειδική συσκευή ” T-Scan Occlusal Analysis System”  που χρησιμοποιούμε στο Ιατρείο μας.

ΕΧΩ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ & ΒΟΥΗΤΟ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ;

Οι διαταραχές από το ΣΚΔ σχετίζονται ακριβώς με το ανατομικά συγκεκριμένο σημείο της άρθρωσης μπροστά ακριβώς από το αυτί. Οι διαταραχές αφορούν κυρίως τον πονοκέφαλο από το συνεχές σφίξιμο των μασητήριων μυών (κροταφίτης), το βουητό στα αυτιά από την πίεση του κονδύλου στην κροταφική γλήνη, και τον κρυγμό (κρότο) από την πίεση του διάρθριου δίσκου (μηνίσκος) στην περιοχή του αυτιού λόγω της έκτοπης θέσης του. Μπορεί να συνυπάρχουν ακόμη πόνος στον αυχένα στην διαδικασία κατάποσης αλλά και ευαισθησία σε ένα ή σε πολλά δόντια ιδίως μετά το πρωινό ξύπνημα.

ΥΓ. Η κεντρική φωτογραφία της ενότητας είναι από το υπέροχο βιβλίο του Γιάννη Πελ. Λομβαρδά «Σύγκλιση και Στοματική αποκατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ VIDEO

Συχνές
Ερωτήσεις

Σημαντικές απαντήσεις
σε θέματα που σας απασχολούν

Σε σοβαρότερες  και σπάνιες περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική θεραπεία, προτείνεται η χειρουργική προσέγγιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η αρθροσκόπηση της ΚΓΔ μετά από ειδική μαγνητική τομογραφία που γίνεται στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ. Αυτή η τεχνική είναι ελάχιστα επεμβατική, με πολύ καλά αποτελέσματα και προκαλεί πολύ μικρό τραύμα. H παραμονή και νοσηλεία στο Θεραπευτήριο μετά την επέμβαση δεν είναι απαραίτητη.

Οι διαταραχές δημιουργούνται από το συνεχές σφίξιμο των μασητήριων μυών ενώ το βουητό στα αυτιά δημιουργείται από την έκτοπη θέση και την πίεση του διάρθριου δίσκου (μηνίσκος) στην περιοχή του αυτιού. Σαν θεραπεία προτείνεται η κατασκευή του νάρθηκα νυχτερινού βρυγμού, που οδηγεί την άρθρωση της γνάθου σταδιακά και μμε την πάροδο του χρόνου σε χαλάρωση.

Οι διαταραχές από το ΣΚΔ είναι συχνά επώδυνες και μέχρι να επιτευχθεί η θεραπεία τους προτείνονται από το ιατρό απλές λύσεις για να γίνει η καθημερινότητά τους ευκολότερη.

Μερικές από αυτές είναι η αποφυγή υπερβολικών κινήσεων της γνάθου ακόμα και σε καθημερινές πράξεις όπως το χασμουρητό ή το έντονο γέλιο, η αποφυγή μάσησης τσίχλας και σκληρών τροφών, η προτίμηση μαλακών τροφών, η σωστή στάση του σώματος στο γραφείο αλλά και στον ύπνο και φυσικά η μείωση του stress που πιθανολογείται ως η βασική αιτία του νυχτερινού βρυγμού.

 Η ενημέρωση που προσφέρουμε εδώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση και θεραπεία αλλά εξυπηρετεί μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε προβληματισμό ή ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τους ίδιους τους ιατρούς.