ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ;
Η κροταφογναθική άρθρωση ή διάρθρωση είναι υπεύθυνη για την κινητικότητα και λειτουργικότητα της κάτω γνάθου και βρίσκεται μπροστά από το αυτί, στο σημείο όπου η κάτω γνάθος ενώνεται με το κρανίο. Η δυσλειτουργία της άρθρωσης αυτής, γνωστή και ως Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα και επώδυνα συμπτώματα στον ασθενή, όπως χρόνιο πόνο στους μασητήριους μύες, κρότους στις κινήσεις της γνάθου, πόνο και βουητό στο αυτί, πόνο στο κεφάλι, τον αυχένα ακόμα και στην πλάτη.
Το σύνδρομο ξεκινά με σφίξιμο των μασητήριων μυών στην διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, που προκαλεί τρίξιμο δοντιών, σπασίματα της αδαμαντίνης, πόνο σε πολλά δόντια αλλά και αποστήματα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία λειτουργική διαταραχή όλου του στοματογναθικού συστήματος.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή και κυρίως με την κατασκευή ειδικού νάρθηκα σύγκλεισης ή όπως λέγεται και αλλιώς, νάρθηκα νυχτερινού βρυγμού. Ενίοτε συστήνεται συμπληρωματικά και ειδική φυσικοθεραπεία.
Σε όλες τις περιπτώσεις το είδος της θεραπείας στην Κλινική Smile Ahead επιλέγεται μετά από λεπτομερή ακτινογραφική και κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει και την ψηφιακή ανάλυση της σύγκλεισης των δοντιών του ασθενή με το ειδικό μηχάνημα T-Scan Occlusal Analysis System που χρησιμοποιεί η Κλινική.
ΕΧΩ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ & ΒΟΥΗΤΟ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ;
Οι διαταραχές από το Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης σχετίζονται ακριβώς με το ανατομικά συγκεκριμένο σημείο της άρθρωσης μπροστά ακριβώς από το αυτί. Οι διαταραχές αφορούν κυρίως τον πονοκέφαλο από το συνεχές σφίξιμο των μασητήριων μυών (κροταφίτις), το βουητό στα αυτιά από την πίεση του κονδύλου στην κροταφική γλήνη, και τον κρυγμό (κρότο) από την πίεση του διάρθριου δίσκου (μηνίσκος) στην περιοχή του αυτιού λόγω της έκτοπης θέσης του. Έκτός αυτών μπορεί να συνυπάρχουν, πόνος στον αυχένα, στην διαδικασία κατάποσης και ευαισθησία σε ένα ή σε πολλά δόντια ιδίως μετά το πρωινό ξύπνημα.
ΥΓ. Η κεντρική φωτογραφία της ενότητας είναι από το βιβλίο του Γιάννη Πελ. Λομβαρδά «Σύγκλειση και Στοματική αποκατάσταση».
Συχνές
Ερωτήσεις
Σημαντικές απαντήσεις
σε θέματα που σας απασχολούν
Η ενημέρωση που προσφέρουμε εδώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση και θεραπεία αλλά εξυπηρετεί μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε προβληματισμό ή οποιαδήποτε ανησυχία παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τους ιατρούς της Κλινικής μας.