ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ;

Η κροταφογναθική άρθρωση ή διάρθρωση είναι υπεύθυνη για την κινητικότητα και λειτουργικότητα της κάτω γνάθου, βρίσκεται μπροστά από το αυτί, στο σημείο όπου η κάτω γνάθος ενώνεται με το κρανίο. Η δυσλειτουργία της άρθρωσης αυτής, γνωστή και ως Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα και επώδυνα συμπτώματα στον ασθενή, όπως χρόνιο πόνο στους μασητήριους μύες, κρότους στις κινήσεις της γνάθου, πόνο και βουητό στο αυτί, πόνο στο κεφάλι, τον αυχένα ακόμα και στην πλάτη.

Το σύνδρομο ξεκινά με σφίξιμο των μασητήριων μυών στην διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, που προκαλεί τρίξιμο δοντιών, σπασίματα της αδαμαντίνης, πόνο σε πολλά δόντια αλλά και αποστήματα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία λειτουργική διαταραχή όλου του στοματογναθικού συστήματος.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή αλλά κυρίως με την κατασκευή ειδικού νάρθηκα σύγκλισης ή όπως ονομάζεται αλλιώς, νάρθηκα νυχτερινού βρυγμού. Συμπληρωματικά συστήνεται ενίοτε και ειδική φυσικοθεραπεία.

Σε όλες τις περιπτώσεις το είδος της θεραπείας στο Ιατρείο Smile Ahead επιλέγεται μετά από λεπτομερή ακτινογραφική και κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει πρωταρχικά την ψηφιακή ανάλυση της σύγκλισης των δοντιών του ασθενή με την ειδική συσκευή T-Scan Occlusal Analysis System που χρησιμοποιεί από πολλών ετών το Ιατρείο Smile Ahead.

ΕΧΩ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ & ΒΟΥΗΤΟ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ;

Οι διαταραχές από το Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης σχετίζονται ακριβώς με το ανατομικά συγκεκριμένο σημείο της άρθρωσης μπροστά ακριβώς από το αυτί. Οι διαταραχές αφορούν κυρίως τον πονοκέφαλο από το συνεχές σφίξιμο των μασητήριων μυών (κροταφίτις), το βουητό στα αυτιά από την πίεση του κονδύλου στην κροταφική γλήνη, και τον κρυγμό (κρότο) από την πίεση του διάρθριου δίσκου (μηνίσκος) στην περιοχή του αυτιού λόγω της έκτοπης θέσης του. Έκτός αυτών μπορεί να συνυπάρχουν, πόνος στον αυχένα, στην διαδικασία κατάποσης και ευαισθησία σε ένα ή σε πολλά δόντια ιδίως μετά το πρωινό ξύπνημα.

ΥΓ. Η κεντρική φωτογραφία της ενότητας είναι από το υπέροχο βιβλίο του Γιάννη Πελ. Λομβαρδά «Σύγκλιση και Στοματική αποκατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ VIDEO

Συχνές
Ερωτήσεις

Σημαντικές απαντήσεις
σε θέματα που σας απασχολούν

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή και κυρίως με την κατασκευή ειδικού νάρθηκα σύγκλισης ή όπως λέγεται και αλλιώς νάρθηκα νυχτερινού βρυγμού. Ενίοτε συστήνεται συμπληρωματικά και ειδική φυσικοθεραπεία.

Σε όλες τις περιπτώσεις το είδος της θεραπείας επιλέγεται μετά από λεπτομερή ακτινογραφική και κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει και την ψηφιακή ανάλυση της σύγκλισης των δοντιών του ασθενή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ειδικού software (T-Scan, Occlusal Analysis System) το οποίο βοηθάει στην συνεχή καταγραφή του τρόπου σύγκλεισης των δοντιών και στην εύρεση των παθολογικών κινήσεων της άρθρωσης.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική θεραπεία, προτείνεται η χειρουργική προσέγγιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η τεχνική της αρθροσκόπησης μετά από ειδική μαγνητική τομογραφία που γίνεται στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ. Αυτή η τεχνική είναι ελάχιστα επεμβατική, με πολύ καλά αποτελέσματα και προκαλεί πολύ μικρό τραύμα. H νοσηλεία στο Θεραπευτήριο μετά την επέμβαση δεν είναι απαραίτητη.

Οι διαταραχές από το σύνδρομο της κροταφογναθικής διάθρωσης σχετίζονται ακριβώς με το ανατομικά συγκεκριμένο σημείο της άρθρωσης, μπροστά ακριβώς από το αυτί. Οι διαταραχές αφορούν κυρίως τον πονοκέφαλο, από το συνεχές σφίξιμο των μασητήριων μυών (κροταφίτις) και το βουητό στα αυτιά, από την έκτοπη θέση και πίεση του διάρθριου δίσκου (μηνίσκος) στην περιοχή του αυτιού. Εκτός αυτών, μπορεί να συνυπάρχουν πόνος στον αυχένα ή/και στην διαδικασία κατάποσης και ευαισθησία σε ένα ή σε πολλά δόντια ιδίως μετά το πρωινό ξύπνημα.

Σαν θεραπεία προτείνεται η κατασκευή εξατομικευμένου νάρθηκα νυχτερινού βρυγμού, που απομακρύνει τα δόντια από την μεταξύ τους σύγκλειση και οδηγεί ταυτόχρονα την άρθρωση της γνάθου σε χαλάρωση.

Σε κάθε περίπτωση, κλειδί στη σωστή θεραπεία είναι η ακριβής διάγνωση από Στοματικό και Γναθοπροσωπικό χειρουργό, ο οποίος θα εντοπίσει την αιτία των συμπτωμάτων και θα καθορίσει την θεραπευτική οδό.

Οι διαταραχές από το σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης είναι συχνά επώδυνες και μέχρι να επιτευχθεί η αντιμετώπισή τους προτείνονται από το ιατρό απλές λύσεις για να γίνει η καθημερινότητά τους ευκολότερη.

Μερικές από αυτές είναι η αποφυγή υπερβολικών κινήσεων της γνάθου ακόμα και σε καθημερινές πράξεις όπως το χασμουρητό ή το έντονο γέλιο, η αποφυγή μάσησης τσίχλας και σκληρών τροφών, η προτίμηση μαλακών τροφών, η σωστή στάση του σώματος στο γραφείο αλλά και στον ύπνο και φυσικά η μείωση του stress που πιθανολογείται ως η βασική αιτία του νυχτερινού βρυγμού.

 Η ενημέρωση που προσφέρουμε εδώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση και θεραπεία αλλά εξυπηρετεί μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε προβληματισμό ή ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τους ίδιους τους ιατρούς.